fbpx

Онлайн магазин за природни продукти

Новини и информация

Ролята на витамин B12 за нашето здраве и как да си го набавим

Витамин В12, известен също като кобаламин, е основен хранителен елемент за човешкото тяло. Той играе решаваща роля в различни телесни функции, включително:

Производство на енергия: Витамин В12 помага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, която тялото използва като източник на енергия.

Здраве на нервната система: Витамин В12 участва в производството и поддържането на миелин, защитната обвивка около нервните влакна. Това гарантира правилното предаване на нервите и функционирането на мозъка.

Формиране на червени кръвни клетки: Витамин В12 е необходим за синтеза на ДНК, който е от съществено значение за образуването и развитието на червените кръвни клетки. Тези клетки пренасят кислорода до всички органи в тялото.

Предотвратяване на анемия: Дефицитът на витамин В12 може да доведе до мегалобластна анемия, състояние, характеризиращо се с големи, незрели червени кръвни клетки. Тези клетки не могат ефективно да транспортират кислород, което води до умора, слабост и бледност.

Имунна функция: Витамин В12 допринася за здрава имунна система чрез подпомагане на производството на бели кръвни клетки и антитела, които се борят с инфекциите.

Здраве на кожата и косата: Витамин В12 участва в клетъчното делене и растеж, което е важно за поддържането на здрава кожа и коса.

Психично здраве: Витамин В12 е свързан с нормалната мозъчна функция и дефицитът му може да допринесе за симптоми на психични заболявания като депресия и деменция.

Витамин В12 е незаменим за цялостното здраве и благополучие, тъй като играе важна роля в енергийния метаболизъм, здравето на нервната система, формирането на червени кръвни клетки и имунната функция.

Защо губим витамин B12?

Има няколко причини, поради които хората могат да загубят витамин B12:

Лоша диета: Неправилният избор на храна може да доведе до недостатъчен прием на витамин B12. Този проблем е особено често срещан при вегани, вегетарианци и хора, които консумират много ограничена диета.

Проблеми с усвояването: Някои здравословни проблеми могат да попречат на способността на тялото да абсорбира витамин B12 от храната. Например, болестта на Crohn, малабсорбация на тънките черва и проблеми с панкреаса.

Атрофичен гастрит: Това е състояние, при което стомашната лигавица се възпалява и разяжда, намалявайки броя на клетките, произвеждащи веществото, необходимо за усвояването на витамин B12.

Хеликобактер пилори (H. pylori): Тази бактерия може да причини инфекция в стомаха и да увреди клетките, отговорни за усвояването на витамин B12.

Пернициозна анемия: Автоимунно заболяване, което причинява увреждане на стомашните клетки, произвеждащи вътрешен фактор, вещество, необходимо за усвояването на витамин B12.

Възраст: С напредване на възрастта способността на тялото да абсорбира витамин B12 естествено намалява.

Лекарства: Някои лекарства, могат да повлияят на нивата на витамин B12.

Тежко пиене: Консумирането на големи количества алкохол може да наруши усвояването на витамин B12 и да доведе до неговия дефицит.

Пушене: Токсините в цигарения дим могат да попречат на усвояването на витамин B12.

От къде да си набавим витамин B12?

Витамин B12 може да се получи от различни хранителни източници, включително:

Месо и домашни птици: Говеждото, свинското, агнешкото, пуешкото и пилешкото месо са добри източници на витамин B12.

Морски дарове: Стриди, миди, херинга, сьомга и риба тон съдържат високи нива на витамин B12.

Млечни продукти: Мляко, сирене и кисело мляко са богати на витамин B12.

Яйца: Едно яйце съдържа около една четвърт от дневния препоръчителен прием на витамин B12.

Натурални ферментирали храни: Продукти като темпех, мисо супа, кисело зеле и кисели краставички могат да бъдат добър източник на витамин B12, ако са направени с естествени бактерии.

Хранителна мая: Някои марки хранителна мая са обогатени с витамин B12.

Хранителни добавки: Ако имате недостиг на витамин B12 или следвате строга растителна диета, помислете за приемане на добавка с витамин B12 под формата на таблетки, капсули, инжекции или пластири. Просто поставете пластир B12 върху ръката, бедрото или гърба си за 24 часа веднъж на всеки 5-7 дни. Хипоалергенните трансдермални пластири доставят активни съставки директно в кръвта ви, като заобикалят храносмилателната система и не са болезнени както инжекциите.

 

Не забравяйте, че дори ако ядете храни, богати на витамин B12, все пак може да не получите достатъчно, ако имате проблеми с усвояването на витамина. В такива случаи може да се наложи да приемате допълнително витамин B12. Винаги се консултирайте със здравен специалист, когато обмисляте да започнете нова добавка.

Нутриционистът на New Era For Health, Елена Морунова ще отговори на вашите въпроси и ще ви консултира напълно безплатно при избора ви на хранителна добавка.

Тел.: 0879 85 99 55

Свържете се с нас