fbpx

Онлайн магазин за природни продукти

Новини и информация

Какви са ползите от студено пресования зехтин?

Ползите, които носи студено пресования зехтин са многобройни: осигурява защита на организма от свободните радикали, действа противовъзпалително, защитава нервната система и бори вирусните инфекции.

Силни противовъзпалително свойства

Зехтинът притежава много силни противовъзпалително качества. Поради тази причина е идеален за превенция на заболявания, които се получават вследствие на хронични възпалителни процеси. Например: сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак.

Намаляване на теглото

Консумирането на прекалено много мазнини води до покачване на килограмите. Но въпреки, че зехтинът се използва като мазнина за готвене от него не се пълнее. Той е богат на мононаситени мастни киселини, от които не се пълнее, не се трупа холестерол и са диетични. Това е причината зехтинът да се препоръчва за отслабване.

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Зехтинът предотвратява прекомерното сгъстяване на кръвта, предпазва от лошия холестерол и спомага за нормализиране на високото кръвно. Тези ефекти са доказани с десетки изследвания и демонстрират, че зехтина носи огромни ползи за сърцето и кръвоносните съдове. Специалистите препоръчват включването на зехтин в диетата за хора, които имат история на сърдечни заболявания в семейството си.

Предпазва от ракови заболявания

Голямото количество антиоксиданти, които се съдържат в зехтина елиминират свободните радикали в организма. Това кара много изследователи да твърдят, че консумацията на студено пресован зехтин намалява вероятността от развиване на раково заболяване.

Свободните радикали са тясно свързани със стареенето и сериозните заболявания, тъй като увреждат клетките в организма. Последните лабораторни изследвания установяват, че зехтинът действа и срещу вече проявили се ракови клетки, но резултатите не са категорични и проучванията в тази насока продължават.