fbpx

Онлайн магазин за природни продукти

Новини и информация

Какви са ползите за здравето от Рожков?

При част от ежедневните процеси, които протичат в тялото ни, то произвежда свободни радикали, които могат да застрашат здравето ни. Разбира се, тялото ни е въоръжено с подходящи механизми за справяне с тях. Можем да помогнем на тялото си, като добавим в храни, богати на антиоксиданти в дневното си меню, които могат да засилят защитния процес и да направят организма ни по-устойчив.

Свободните радикали са молекули, които атакуват нашите клетки. Те съществуват в околната среда, като произхождат от замърсяване на въздуха, пушене, радиация, както и от природни процеси (метаболизъм, дишане, стареене). По време на периоди на интензивен стрес в организма се произвеждат по-големи количества свободни радикали от нормалното. Те могат да причинят „оксидативен стрес“ в тялото ни чрез химични реакции, разрушавайки клетъчните мембрани, молекулите на ДНК на клетката и дори самите клетки. Това са вещества, които причиняват или ускоряват естествените процеси на стареене или проявите на хронични заболявания, като сърдечни заболявания или дори рак. Но по същество производството на тези свободни радикали е нормален процес в човешкото тяло и се нарича окисляване.

Нека споменем тук, че окисляването освен нормален процес в човешкото тяло, е и много често срещано в природата. Например, окисляването причинява „дъбене“ на масла и други мазнини.

Антидотът за това окисление, разбира се, са антиоксидантите. Целта е да можем да поддържаме перфектен баланс между свободните радикали и антиоксидантите в нашето тяло, като по този начин предпазваме тялото си от естественото окисляване, което се случва в него. За да подсилим защитните сили на организма си и да предотвратим окисляването, се нуждаем от хранителен режим, богат на антиоксиданти.

Какво представляват антиоксидантите?

Това са ценни вещества, които неутрализират свободните радикали в тялото ни. Те се произвеждат от растенията и най-активните от тях включват витамин С, витамин Е, витамин А, бета-каротин, ликопен, както и цинк и селен.

Антиоксидантното действие на растенията Рожков

Известно е, че рожковът е изключително питателна храна. В допълнение към всички останали предимства, които има, той съдържа полифеноли и танити, т.е. антиоксиданти, които пречистват и предпазват тялото от вредния влияния. Поради наличието на поне шест антиоксиданта, рожковите имат значително противораково действие. Химиопрофилактични му съставки са галова киселина, катехини и мирицетин рамнозид, ериодиктиол глюкозид и керосин глюкозид.

По-конкретно, изследванията показват много интересни факти за антиоксидантната активност на рожковите, които ще представим по-долу.

Общото съдържание на СРР полифеноли, определено по метода Fiolin – Ciocalteu, е 19,2%. Съдържанието на концентриран танин определено от системите за анализ на ванилин и проантоцианидин, е съответно 4,37% и 1,36%.

Чрез процеса на екстракция се наблюдава, че времето за готвене (8-20 мин) и температулата (80-100°С) оказват влияние върху ефективността на рожковите полифеноли и общата антиоксидантна способност, изразена като процент на освобождаване на свободните раддикали DPPH и ABTS. Най-добрите условия за цялостна екстракция на полифеноли и танини са 98,5°С и 17 минути. При тези условия инхибирането на DPPH и ABTS радикалите е 85%, което показва обещаващото използване на тази биомаса като източник на антиоксидант.

Друго проучване показва, че екстрактите от рожков са богати на фенолни съединения, имат значителна антиоксидантна активност и намаляват жизнеспособността на раковите клетки на маточната шийка (HeLd). Всъщност женският сорт рожков “Galhosa” има най-високи нива на фенолни съединения и най-висока антиоксидантна активност. Фенолното съдържание е свързано както с антиоксидантни, така  и с цитотоксични дейности. Констатациите ни дават нова представа за здравословните ефекти от консумацията на храни, допълнени с брашно от рожков.

Освен това беше изследвана in vitro (т.е. експериментът, извършен при строго контролирани условия) антиоксидантна активност на водни екстракти от шушулка от рожков. Укстрактите от неузрели рожкови регистрират най-високото общо съдържание на фенолна, флавоноидна и аскорбинова киселина. Тези екстракти също показват най-висока активност срещу свободните радикали. Екстрактите от неузрели рожкови могат да бъдат полезни като естествен антиоксидант на хранителната промишленост.

И накрая, бяха изследвани и антиоксидантната активност, стомашно-чревната разтворимост на полифеноли и образуването на различни категории продукти на реакцията на Malliard (MRPs), които се появяват повреме на топлинната обработка на рожковите във връзка с различни комбинации от приложена температура и време на готвене. Резултатите показаха, че антиоксидантната активност на праха от рожкови може да бъде значително увеличена чрез изпичане поради подобрената разтворимост на полифеноли и образуването на MRP на ранен етап. Рожковът на прах, изпечен при 130°С в продължение на 30 минути, дава най-високата антиоксидантна активност и най-ниското токсично образуване на MRP.

Всичко това ни показва, че рожковът може да изглежда като ценен партньор на тялото в усилията му да неутрализира ненужните свободни радикали.

Източник: CretaCarob