fbpx

Онлайн магазин за природни продукти

Новини и информация

Рожков – естествената борба срещу остеопорозата

Рожковът e суперхрана, която процъфтява в Крит и помага на здравето по много начини. Това, което мнозина не знаят, е, че рожков е най-добрият растителен източник на калций. Всъщност рожковът съдържа два пъти повече калций от млякото. Нуждите на организма от калций са особено високи, особено в детска и юношеска възраст, но също така и по време на бременност и менопауза. Калцият е неорганичен метал, много важен за здравето на костите и не само, тъй като укрепва нервите, мускулите и сърцето. Две супени лъжици мед от рожков съдържат 42 mg калций!

За дефицита на калций

Обикновено дефицитът на калций в нашето тяло води до остеопороза, поради намален прием на калций, съчетан с намалена двигателна активност и тютюнопушене. При това състояние костите се износват, стават порести и придобиват гъбеста форма. Адекватното количество калций през целия ни живот и особено до 20-25 години (особено за жените) може да се намали с до 50% с времето.

Рожковът съдържа калций, но не и оксалова киселина. Оксаловата киселина, която се съдържа в какаото и шоколада, има свойството да намалява способността на организма да абсорбира калций и цинк. Диета с високо съдържание на оксалати също увеличава риска от развитие на камъни в бъбреците. Рожковът на прах не съдържа оксалати. Напротив, рожковът е много по-нискокалоричен от шоколада (има 60% по-малко калории) и поради това се счита за перфектния заместител на шоколад и какао! Всъщност именно заради високото си съдържание на калций и фосфор се счита, че помага за предотвратяване на остеопороза.

В допълнение, 100 г рожков съдържа 3,0 мг желязо, което е толкова, колкото би било включено в 100 г варена леща. В същото време брашното от рожков съдържа 54 mg магнезий, основа за костната структура, 0,6 mg мед, както и витамини от групата B. Препоръчваме рожков (сироп) мед като естествен източник на прием на калций и магнезий за лечение на остеопороза и други заболявания с калциев дефицит. Разбира се, планът за лечение се определя от лекаря, като се вземат предвид специфичните характеристики на човека.

Рожковът е подходящ за всички!

Рожковът е подходящ за всички! В допълнение към горното, той съдържа 40g фибри в количество от 100g, много е смилаем, не съдържа глутен (следователно е подходящ и за пациенти с цьолиакия), помага за предотвратяване на запек и нормалното функциониране на червата, като същевременно може значително да намали симптоми на остра диария. Рожковът съдържа танини, влакнести вещества като лигнин, които потискат холестерола и по този начин спомагат за намаляване на “лошия” (LDL) холестерол.

Гликемичният индекс на рожков е много нисък. Не съдържа кофеин и е напълно подходящ за диабетици. Като цяло има положително въздействие върху нивата на кръвната захар и се използва срещу диабет и затлъстяване. Плодовете от рожков също съдържат полифеноли, антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на рак и хиперлипидемия.

Разгледайте продуктите с Рожков на New Era For Health тук>> 

Източник на информация: Cretacarob.com